Egyház

2011.03.25. 09:32

A katolikus egyház fura dolgokat akar. Egyházi törvény, a szabadságszobor lerombolása és Mária-szobor felállítása. Tényleg kötelezővé lehet tenni Magyarország egységes vallását?..

Ezt akarják lerombolni:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Támad az egyház.

Törvény, szobor. Mi jön még?

Inkvizíció?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bogoj.blog.hu/api/trackback/id/tr532770146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tizer · http://ebredjra.blog.hu/ 2011.05.12. 16:53:34

Van, akinek egy szobor csak egy szobor, megszokta, tetszik. Van, aki meg mögöttes tartalmai miatt szereti, vagy épp tartja lerombolandónak. Nekem a szoci, munkásmozgalmi szobrok is tetszettek. Mint szobrok. De vajon tudod-e a Szabdság-szobor történetét? Érted-e az indokokat?

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2011.05.13. 10:24:59

@tizer: igen, utánanéztem a dolognak, ilyen szempontból érteném is, de ha ezeket vennénk mindig figyelembe, nagyon sok művészi alkotástól, szépségtől kellene megszabadulnia az emberiségnek.
miért nem lehet valamit önmagában nézni?

tizer · http://ebredjra.blog.hu/ 2011.05.13. 11:52:30

@Bogoj: "miért nem lehet valamit önmagában nézni? "

Az ember nevű lény semmit sem néz önmagában. Az agyunkat összefüggések keresésére, felismerésére, és ezek alapján való tájékozódásra használjuk. Ha zavar az agy ilyen jellegű folytonos munkája, barátkozz állatokkal :-)

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2011.05.13. 12:25:50

@tizer: barátkozom állatokkal, de ennek semmi köze ahhoz, hogy ha látok egy szép dolgot, arról meg tudom-e állapítani, hogy szép, a származásától függetlenül.
mi történt volna, ha egy homofób társadalom nem engedte volna freddy mercuryt zenélni? vagy ugyanez a társadalom elégette volna a mona lisát? (bár da vinciről nem bizonyosodott be, hogy meleg, volt ezzel vádolva)

tizer · http://ebredjra.blog.hu/ 2011.05.13. 14:36:45

@Bogoj: vagy mi történne, ha nem lehetne használni a horogkeresztet? Ja, nem lehet. Szörnyű, hogy miért nem lehet használni ezt a régi kínai/indiai jelet. Az nem zavar?

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2011.05.16. 08:47:58

@tizer: de, zavar. mint ahogy az is, hogy az árpádsávos zászlóba magyaráznak bele dolgokat...
az a baj az emberrel, hogy ha valamihez csak akár egy alkalommal kapcsolódik valami rossz dolog, akkor azt a valamit hajlamos azzal azonosítani.
pl. évente átlag történik 1 (EGY) halálos cápatámadás, de rettegünk a cápáktól.
ilyenek vagyunk. de nem biztos, hogy ez a jó...

tizer · http://ebredjra.blog.hu/ 2011.05.16. 11:11:39

@Bogoj: ami elkerülhetetlen adottság, arról nincs sok értelme a jó-rossz viszonylatban állást foglalni. Inkább csak vizsgálni lehet, hogy miért van úgy.

Valószínűnek tartom, hogy az emberi megismerés és kommunikáció velejárója, hogy nem tekintünk semmire se csak úgy, mint önmaga, hanem igyekszünk kontextusba helyezni. Feltehetőleg ez a világ rengeteg egyedi dolgának összefoglaló megértésében hasznos eszköz. E nélkül rengeteg időt venne el az egyedi dolgoknál külön-külön ráébredni, hogy az mihez köthető.

Ha teszem azt, kap valaki egy virágot, s úgy nézne rá, mint egy virágra, akkor megkérdezhetné "dehát miért kerül ez ide? kiszaggattál egy növényt, hogy ideadd a kezembe?". Nem, a virágnak is megvan az ajándékozási kontextusa, emiatt egyből kapcsolunk, hogy kedveskedik vele az illető. A világunk sokkal inkább ilyen összefüggésekkel átszőtt valami, mint önállóan, semmivel sem kapcsolatba hozható/hozandó egyedi entitások halmaza.

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2011.05.16. 12:09:56

@tizer: akkor felmerül a kérdés, hogy mi számít fejlettebbnek: ha valami megismerése és megértése önmagában megtörténhet, vagy ha valamit csak úgy vagyunk képesek megismerni, hogy visszavezetjük egy előző tapasztalatra?
az nyilván sokat számít, hogy képesek vagyunk emlékezni, és múltbéli tapasztalatokra építeni, azokat figyelembe venni. De az, hogy ezektől képtelenek vagyunk elvonatkoztatni, és már mindent így kell megítélnünk...
pl. egy rózsa önmagában szép. tapasztalatból (sajátomból, vagy máséból) tudom, hogy a tüskéje szúr. itt nyilván jó a tudás. de az, hogy a virágot mondjuk egy olyan ember vágta le, akit nem szeretek, nem teszi a rózsát csúnyává...

tizer · http://ebredjra.blog.hu/ 2011.05.16. 12:28:51

@Bogoj: no igen, te magad mondhatod, hogy megszabadulsz az asszociációk rabláncától, amit tetszik, magában csodálsz. Viszont ezt másra nem tudod rákényszeríteni. Ezért aztán kénytelen vagy felkészülni rá, hogy lesz, akinek nem tetszik a rózsa, ha egy hóhér adja át neki. Egy olyan tárgynál, amit mindenki lát, arra kell készülnöd, hogy lesznek, akik nem a te gondolkodásod szerint látják. Ez van a sörnyitó (szabadság-szobor) esetében is.

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2011.05.16. 13:07:56

@tizer: ez igaz. nem is akarom senkire rákényszeríteni a véleményem. és az nem is baj, hogy vannak eltérő vélemények. ez teszi változatossá a világot.
csak sajnálom, hogy nekem tetszik valami, mert szép, más viszont nem a szépségét látja, hanem a múltját. azt pedig különösen, ha emiatt képes lerombolni. ez ellen - különösen ebben az esetben - nem tudok tenni, csak csendesen beletörődöm.

tizer · http://ebredjra.blog.hu/ 2011.05.16. 13:55:02

@Bogoj: ebben kiegyeztünk. Más is van bizonyára, akinek meg a te tetteid nem olyanok, mint szerinte normális lenne, vagyis miattad szomorkodik, így kerek a világ :-)
süti beállítások módosítása