Halálbüntetés

2011.04.29. 09:50

Mindig is a halálbüntetést támogattam.
Úgy vélem, a halálbüntetés valójában nem büntetés, csak a neve az. A lódongónak sincs köze a lóhoz, a bölömbikának sincs a bikához. Ez egy elnevezés.
Az ember társadalomban él, és ha egy egyén veszélyes a társadalomra, ki kell belőle emelni. Ha van esély pozitív irányú változásra, lehet büntetni, utána visszaengedni. Ha nincs rá esély, akkor nem kell visszaengedni, viszont az eltartásáért minden esetben dolgozzon meg. Megszüntetném a luxusbörtönöket, eleve létre sem hoztam volna őket, a börtönbüntetés tényleg büntetés legyen, ne üdülés.
És vannak olyan bűnösök (többszörösen visszaeső erőszaktevők, gyilkosok, stb.), akikre nem szabad a többi ember jóindulatát, pénzét pazarolni. Igen, őrájuk kell kiszabni a halálbüntetést. Nem büntetésként, hanem hogy a társadalom megszabaduljon tőlük.
Igen, elképzelhető, hogy bármilyen alapos munkát végeznek a nyomozó, bizonyító, stb. szervek, ártatlan is kerül kivégzésre. És biztos vagyok benne, hogy ha esetleg én, vagy a családom tagja kerülne ilyen helyzetbe, szidnám, átkoznám a rendszert.
De mi a helyzet akkor, amikor egy többszörös gyilkost kiengednek a 30 évig tartó életfogytiglanból jó magaviselet miatt 20 év után mondjuk 40 évesen, és visszaesőként kiirtja a családomat?
Alapos nyomozati munkával minimálisra lehet csökkenteni az ártatlanul elítéltek számát, és azért apró-cseprő ügyek miatt nyilván nem járna halál, viszont a visszaesések száma biztos, hogy jóval magasabb, mint az ártatlanul halálraítéltek száma lenne. De ha úgy nézzük, az utakon is rengeteg vétlen autós hal meg mások hülyesége miatt. Az miért nem jutott még senki eszébe, hogy betiltsuk az autókat? Vagy akár az, hogy a sebességhatásokat ne táblákkal akarjuk betartatni, hanem az autó ne legyen képes nagy sebességre? Esetleg egy beépített szonda vizsgálja meg a gépkocsivezető alkoholszintjét az indítás előtt, és ha 0-nál nagyobb, akkor ne lehessen elindítani?
Akik úgy vélik, hogy az ítéletet hajtsa végre a gyilkos áldozatának egy hozzátartozója: biztos lenne, aki megtenné, de ezzel még jobban tönkre lenne téve az élete. Nem elég, hogy elveszítette valakijét, még gyilkossá is vált. Ahelyett, hogy megkönnyebbülést hozott volna neki a dolog, csak rosszabb lett. Ahhoz, hogy valaki hóhérként megöljön valakit, kevés a harag, bosszúvágy. Ahhoz komoly lelki felkészültség kell, hogy el lehessen viselni egy másik ember életének elvételét. Erre vannak a hóhérok.
Szóval ha szavazni kellene, én visszaállítanám a halálbüntetést.

 

Halál. Végleges.

De a szeretteinket

ki hozza vissza?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bogoj.blog.hu/api/trackback/id/tr792864036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása